Maszynka do miesa alfa 32

Wilk do ciała to nic dziwnego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest dobrze dłuższa niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki wybór wilków na zbytu pozwoli na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki temu czas na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) a nie wymaga wielkiego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co daleko ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania decyduje o wielkiej moce maszyny. Jak każde urządzenia dawane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia ubiera się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od gatunku mięsa podaje się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w drugie akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To ciekawe urządzenie, tanie w łatwych cenach, podawane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę gdy w prawdziwych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i innych ulepszaczy.