Drukarka fiskalna api

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy artykuł stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba postępująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W działalności w pokojach gastronomicznych możemy wystąpić dwa główne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, skoro nie ma ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie używane jest w dorosłych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało ważnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i usprawniających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i niską obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na własne zdanie. Dodatkowym atutem istnieje okazję zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co powiększa ich pozostawianie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać odpowiednie wymiary, zezwalające na jej bliskie użytkowanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a ponadto świeży i dostępny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na dokładne monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność sam z trudniejszych nakładów, zatem warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można dostać na ten cel ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto również dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby mieć nadzieję jej przetestowania oraz szkolenia pracowników z wartości jej próbowania i harmonii z programami do obsługi punktów restauracyjnych.